Går trädgårdsarbetet aldrig som du hade tänkt dig? Tar det alltid mycket längre tid än du väntat dig? Att arbeta i trädgården ska inte vara jobbigt, stressande eller frustrerande. Det ska gå lätt och smidigt. Här får du några goda råd som kommer att underlätta ditt trädgårdsarbete för dig.

Redskapen är nyckeln

Om man inte har bra redskap att arbeta med är det lätt hänt att något går snett. Snåla aldrig när det kommer till trädgårdsredskap. Du får helt enkelt vad du betalar för. Billiga redskap går fortare sönder än redskap av bättre kvalitet. Redskap och verktyg av låg kvalitet fungerar sällan speciellt bra. Om du planterar med dåliga redskap finns det en risk att du skadar plantorna och måste köpa nya. De få kronor du sparat på att köpa billiga verktyg kanske måste läggas på att köpa nya plantor istället. Köp riktiga redskap istället. De får jobbet gjort och håller länge.

Gå efter de mest ergonomiska redskapen och verktygen. Du vill ju inte slita på din kropp i onödan. Ergonomiska redskap är snällare och mer skonsamma mot din kropp.

Riktiga arbetskläder

Använd inte gamla slitna vardagskläder när du arbetar i trädgården. Skaffa dig riktiga arbetskläder istället. Olika typer av trädgårdsarbete kräver såklart olika typer av kläder. Om du ska röja eller såga med maskiner behöver du kläder som kan skydda dig om något skulle hända. Till det lättare trädgårdsarbetet kan det räcka med lite tunnare och lättare kläder som är lätta att röra sig i. På sommaren kan det vara skönt med till exempel ett par tights från FUSION och en sval t-shirt.

Vatten- och vindtåliga arbetskläder är alltid bra att ha om vädret plötsligt skulle ändra sig trädgårdsarbetet. Man vet aldrig när det kan komma ett oväder.Vilka kläder du behöver beror helt på vad du har tänkt att arbeta med i din trädgård. Vissa saker kräver lite tåligare kläder, andra saker kräver inget speciellt.

man-grasklippning

Planera ditt arbete

Planera gärna ditt trädgårdsarbete i förväg. Skriv ner det du vill hinna med under de olika säsongerna i en kalender. Skriv ner när du har tänkt att plantera nytt, klippa och beskära eller gödsla. Sprid ut trädgårdsarbetet så mycket du kan, så behöver du inte göra allt på en gång. Självklart kan man inte veta hur vädret ska bli, men det kan ändå vara bra att ha någon form av planering att följa.


Förvaring 

Förvara alla dina redskap, verktyg och andra trädgårdsrelaterade saker på ett och samma ställe. Verktyg och redskap mår bäst när de förvaras skyddade under tak. Om du har ett garage eller ett skjul kan det vara smart att förvara allt där. Förvara små trädgårdsartiklar och redskap i lådor, på hyllor eller hängandes på väggen.

Plocka undan och lägg tillbaka alla saker på sin plats när du har använt dem. Låt inte saker bilda högar. Då blir det svårt att hålla reda på dem. Du vill ju inte behöva leta efter en specifik sak varje gång du ska arbeta i trädgården. Försök att organisera dina trädgårdssaker så mycket som möjligt.