Tyvärr är många fester idag synonymt med engångsartiklar, matsvinn och överflödig plast som tär på jordens resurser. Oavsett vilken typ av evenemang och hur stort det är bör du därför alltid tänka på hur det kommer att påverka miljön. Men oroa dig inte, du behöver inte dra tillbaka inbjudan. Du kan alltid anordna en miljövänlig fest!

Tänk smart när det gäller maten

Mat är oundvikligt på en fest. Vare sig det bara är förrätter eller en hel middagsbjudning finns det mycket du kan göra för att göra den mer klimatsmart.

Om du själv står för maten bör du försöka laga så mycket som möjligt från grunden och gärna använda färska, lokala och helst ekologiska råvaror. Om du inte har tid att själv laga maten kan du alltid beställa catering som är skräddarsydd för dina behov. Om så är fallet, be gärna om växtbaserade alternativ för att minska festens koldioxidutsläpp som är kopplade till köttkonsumtion.

Dela ut doggybags med överbliven mat

Finns det mycket mat kvar efter festen? Om det är för mycket för att du ska förvara det själv, se till att du tillhandahåller doggybags med överbliven mat för gästerna! Det finns trots allt inget värre än matsvinn. En porslinsskål med folie över kan fungera riktigt bra istället för att ge bort engångsförpackningar i plast. Matlådor av glas är också idealiska för sådana tillfällen.

Om du inte har tillräckligt med förpackningar kan du alltid be gästerna att ta med matlådor i förväg! Idag är det modernt att vara miljömedveten, så du behöver inte oroa dig för att gästerna skulle rynka på näsan åt det.

Skippa engångsartiklarna

Undvik gärna engångsartiklar i den mån det är möjligt. Papptallrikar och plastbestick är inte bara fula, de är också dåliga för miljön. Så gör miljön en tjänst och använd porslin, glas och riktiga bestick om det är möjligt istället. Om det är mycket folk och det är svårt att sköta diskningen efteråt, försök åtminstone att använda pappersprodukter i stället för plast.

Vidare är det en god idé att ge gästerna namnbrickor som de kan fästa på sitt glas för att uppmuntra till att endast ett glas per person används. Även de minsta skillnaderna gällande förbruk kan göra de största skillnaderna.

Säkerställ att skräpet sorteras på korrekt sätt

Du kanske inte vill tänka på festens slut redan, men det är otroligt viktigt att sortera allt avfall ordentligt efter festen. Det kanske inte verkar som att det spelar så stor roll, men det är faktiskt den bästa gärningen du kan göra för klimatet! Är du osäker på hur du ska sortera saker och ting? Här är en sorteringsguide som kan hjälpa dig.

För att undvika att avfallssorteringen blir äcklig och tidskrävande är det en bra idé att uppmuntra gästerna att sortera sitt avfall i förväg, till exempel genom att placera ut sopsäckar för olika material så att avfallet sorteras korrekt från början. Oftast har gästerna inget emot detta, utan tycker snarare att det är trevligt att festarrangören bryr sig om miljön.