De flesta av oss kan nog enas om att många av våra skönhetsprodukter är oundvikliga. För att behålla vårt vackra yttre, starka hår och allt däremellan behöver vi helt enkelt vissa produkter. Samtidigt blir fler och fler svenskar medvetna om vår miljöpåverkan och gör vad vi kan för att minska vårt miljöavtryck till förmån för framtida generationer.

Vi har gjort en djupdykning i svenskarnas favoriter bland skönhetsprodukter och grupperat dem i kategorier för att se vilka produkter som är mest skadliga för klimatet, men också för att dela med oss av tips på hur du kan fortsätta att vårda din look utan att belasta klimatet för mycket.

Hårvårdsprodukter – kemikalier rätt ner i avloppet

Schampo och balsam är ett måste för att ge hårbotten näring och tvätta håret för att hålla det fräscht. Men även om schampo tar bort smuts och olja, och balsam återfuktar det, så att håret blir vackert och glänsande, består produkterna av miljöfarliga kemikalier som hamnar direkt i avloppet när du duschar. Det betyder givetvis inte att du måste sluta tvätta håret om du vill minska din klimatpåverkan. Det räcker med att du gör några små justeringar i din nuvarande hårvårdsrutin.

Det första du kan göra är att besöka en frisörsalong och få tips om hur du bäst tar hand om ditt hår. Ett starkare hår kräver trots allt mindre slöseri med dåliga hårvårdsprodukter. Om du bor uppåt i landet kan du förslagsvis vända dig till en mycket hjälpsam frisör i Uppsala och genast påbörja din resa mot hälsosammare och mer miljövänlig hårvård.

Du kan också byta ut dina nuvarande hårvårdsprodukter mot mer skonsamma produkter. Det finns många hårvårdsprodukter som är fria från parabener och andra kemikalier som sliter på såväl hår som miljö.

Ansiktsvård – en stor miljöbov

Tyvärr är det inte bara de produkter du använder i håret som sliter på miljön, utan även produkterna i badrumsskåpet som till exempel dina ansiktsprodukter. Här är det främst utvecklingen av produkterna som är skadlig, men även här sköljs produkterna ut och därmed åker kemikalier också rätt ner i avloppet. Naturligtvis finns det lagar och regler som förbjuder produkter som är direkt farliga, men det finns också många lagliga ämnen som är skadliga för miljön. Många ansiktsprodukter innehåller till exempel små plastpartiklar, vars konsekvenser du förmodligen redan känner till. 

Här gäller samma sak som för hårvårdsprodukter. Du behöver inte sluta med din älskade ansiktsvård för att rädda klimatet. Du kan göra stor skillnad om du undviker de värsta ämnena genom att titta på innehållsförteckningen, eller ta det säkra före det osäkra och välja miljömärkta produkter. Vägen till ett mer naturligt liv behöver nämligen varken innebära stora eller dyra förändringar.

Smink – en salig blandning av icke nedbrytbara material och skadliga kemikalier

Sist på listan står smink, och även om vi kanske kan minska antalet hårtvättar eller krämer som vi använder på ansiktet, kan många av oss tyvärr inte undvika smink. Det stärker vårt självförtroende och ger oss samtidigt möjlighet att experimentera med hur vi ser ut vid olika tillfällen. 

Men tyvärr skadar smink även miljön. Faktum är att många sminkprodukter och sminktillbehör är tillverkade av icke nedbrytbara material, och många innehåller dessutom skadliga kemikalier som förorenar miljön.

Lösningen? Leta efter miljömärkta produkter och sluta använda engångsprodukter, som bomullsrondeller, för ansiktet!