Vill du få till en trädgård som är lika grön och frodig som grannens? Det är verkligen inte omöjligt. Det är heller inte speciellt svårt. Det gäller bara att veta vad man ska göra och vart man ska börja. Här är några smarta tips som kan hjälpa dig till en grönare och friskare trädgård.

Gräsmattan

Just gräsmattan är den del av trädgården som många verkar ha stora problem med. Många får problem med för mycket mossa, medan andra har en ganska gul och vissen gräsmatta. Det finns några enkla tips som kan hjälpa dig att lyckas med gräsmattan. Det första handlar om bevattning. Det är ofta bättre att vattna mycket men sällan än ofta och lite. Om man vattnar för små mängder kommer vattnet inte att kunna tränga ner så långt som det behöver för att gräset ska kunna gro ordentligt. Vattna därför med större mängder vatten, men mer sällan. Detta gäller speciellt under torrperioder. Om du får mycket nederbörd är det såklart inte nödvändigt att vattna.

Man ska även komma ihåg att gödsla sin gräsmatta lite då och då för att ge gräset ny energi.

När det kommer till klippandet bör man inte klippa gräset allt för kort. Ta helst aldrig mer än en tredjedel åt gången. Lämna alltid 4-5cm, så att gräsrötterna inte torkar ut. Om de torkar ut kommer du att få en gul och tråkig gräsmatta. Klipp gärna ofta, så behöver du inte klippa ner gräset lika hårt varje gång. Det mår gräset bättre av.

Buskar och träd 

Buskar och träd behöver också få lite omvårdnad ibland. Detta i form av trimning, klippning och beskärning. Hur träd och buskar ska beskäras beror helt på vilken art det handlar om. Vissa behöver beskäras och klippas hårt, medan andra inte klarar av att beskäras speciellt mycket på en gång. Ta reda på vilka typer av buskar och träd du har i din trädgård och ta sedan reda på hur de ska klippas och beskäras.

Rabatter och planteringar

När det kommer till rabatter och andra typer av samplanteringar finns det två saker som är extra viktiga. Se till att hålla jorden i toppskick och rensa bort ogräs. Se till att gödsla och hålla jorden näringsrik och lucker så att dina växter får optimala växtförhållanden i din rabatt. Ta bort ogräs så snart det börjar komma upp, annars kommer det att sno näringen från dina växter. Det vill du såklart inte.


Håll oinbjudna gäster borta 

Se till att hålla ogräs och skadedjur borta från din trädgård. När det kommer till skadedjur finns det olika metoder man kan använda sig av för att bli av med dem. Man kan antingen använda sig av gift eller fällor av olika slag. Det finns även apparater och medel som kan störa skadedjuren så att de undviker din trädgård. Dessa är ofta bra alternativ om man inte vill använda sig av gifter. Om man kan undvika att använda gift bör man göra det. Använd bara gifter om du inte kan bli av med problemen på något annat, mer naturligt sätt.