Pollinerande insekter ser till att vi får frukt på våra träd och bär på våra bärbuskar. Tyvärr försvinner många av de växter de livnär sig av. Det är vårt ansvar som människor att ge något tillbaka till dessa fantastiska djur, så att vi kan fortsätta att njuta av frukt och grödor i framtiden. Här är några exempel på växter som du kan plantera i din trädgård för att hjälpa de pollinerande insekterna.

Örter

Örter är bra på många sätt. De kan användas för att ge extra smak till olika maträtter. Men vi människor är inte de enda som älskar dessa nyttoväxter. Det gör även de pollinerande insekterna. Om du inte redan har planterat örter i din trädgård bör du verkligen passa på att göra det. Några av de bästa örterna att plantera ut är gurkört, kungsmynta, timjan och salvia. Plantera dina örter med gott samvete. De kommer nämligen att hjälpa insekterna enormt mycket.

Växter som blommar tidigt

Se alltid till att ha några växter som blommar tidigt på våren. Några exempel är tussilago, krokusar och pärlhyacinter. Dessa växter hjälper insekterna, speciellt fjärilarna, under sin allra svåraste tid på året. Det är under början av våren som de flesta insekter har riktigt svårt att hitta några blommor. Därför är det så viktigt att plantera tidigt blommande växter i sin trädgård.

Så blomsterblandningar

Om man vill och har platsen kan man anlägga en vacker blomsteräng. Det finns många olika ängs- och blomsterblandningar man kan köpa. Det finns fröblandningar som är framtagna för att gynna just pollinerare och andra insekter. Vissa blandningar är anpassade för fjärilar, medan andra passar bättre för bin och humlor. Blomsterängar är verkligen fantastiska. De hjälper inte bara insekterna, de är även otroligt färgrika och vackra.

Låt vissa ogräs stå kvar

Självklart ska man få rensa bort ogräs i trädgården. De ska ju kunna hållas i schack. Men låt gärna lite ogräs få stå kvar i utkanten av din trädgård. Vissa ogräs är nödvändiga för bland annat fjärilslarver och liknande. Om du har brännässlor bör du låta några av dem få stå kvar. Det är även bra att låta några av sina blommande ogräs få stå kvar ett tag, så att insekterna hinner ta vara på det pollen och den nektar som finns i dem. Ett bra tips är att låta lite ogräs få stå kvar på en plats som inte syns så mycket. Då behöver du inte se ogräset hela tiden. Du har säkert en plats som är lite undangömd. Låt den få bli en insektsrestaurang.Pollinatörer är viktiga 

Pollinatörerna är inte bara viktiga. De är nödvändiga för att vi ska kunna leva våra liv. Det är tack vare dem som vi kan njuta av frukt, bär och andra grödor. Om vi ska kunna fortsätta att njuta av dessa läckerheter, behöver vi hjälpa våra pollinerande insekter lite på traven. Det är därför så många som möjligt borde plantera dessa växter. De är inte bara vackra att se på. De är även ett sätt för oss som människor att ge tillbaka lite till naturens hjältar.