Tips för en miljövänlig hårvårdsrutin

Vi svenskar blir alltmer medvetna om vad vi stoppar i våra kroppar för att främja vårt eget välbefinnande och minska vårt miljöavtryck. Men många av oss förbiser vad vi applicerar på håret dag efter dag och sedan sköljer ut i duschen. Vad spelar det egentligen för roll vad vi stoppar i vårt hår?

Faktum är att hårvårdsprodukter betyder mer för vårt hår och för miljön än vad vi kanske tror. De flesta av dagens hårvårdsprodukter innehåller nämligen många onödiga halter av både giftiga och allergiframkallande ämnen. Många av dessa produkter torkar ut håret på grund av starka sulfater, samtidigt som de tvättar bort naturliga oljor från håret, vilket gör att håret snabbt blir fett. Dessutom hamnar de giftiga kemikalierna i våra vattendrag när vi sköljer ut dem, vilket i sin tur får konsekvenser för klimatet.

Vill du ta det första steget för att göra din hårvårdsrutin mer miljövänlig? Då rekommenderar vi att du läser våra tips här!

Färga håret hos en frisör och inte hemma

Även om många frisörsalonger använder hårvårdsprodukter med klimatskadliga kemikalier är det alltid bättre att färga håret hos ett proffs än själv därhemma. Förutom att frisörerna vet hur de hanterar avfall på rätt sätt ser de också till att du får det resultat du önskar, så att du inte behöver köpa flertalet nya produkter, vilket belastar miljön och sliter på ditt hår. När du färgar ditt hår hos en frisör är du garanterad ett proffsigt resultat samtidigt som ditt hår skonas.

Om du letar efter en frisör i Uppsala med många nöjda kunder kan du besöka BOSSES Hår och Styling, som i över 130 år har klippt och färgat Uppsalabornas hår. Det är trots allt av största vikt att du känner dig bekväm med att anförtro ditt kära hår åt någon annan.

Tvätta håret så sällan som möjligt

Om du vill ta hand om naturen och samtidigt skona din plånbok och ditt hår är det en bra idé att tvätta håret så sällan som möjligt. Ju oftare du tvättar håret, desto mer olja producerar talgkörtlarna i hårbotten, vilket gör att håret ser fettigt ut, vilket leder till att du känner att du behöver tvätta det. Det är alltså en ond cirkel som sliter på håret och kräver mer vatten och hårvårdsprodukter, vilket är kostsamt för din plånbok och miljön. Försök därför att begränsa antalet dagar som du tvättar håret till 1-2 per vecka.

Köp mindre men bättre

En av de viktigaste reglerna för hållbar konsumtion i allmänhet är att fokusera på högkvalitativa varor, som kanske kostar lite mer, i stället för många billiga varor. När du köper hårvårdsprodukter och annat för ditt hår, som värmeverktyg, hårborstar och så vidare gynnar du inte bara ditt hår genom att investera i mer hållbara varor, utan även klimatet eftersom du inte sliter ut och slänger produkter på samma sätt. De bättre produkterna är ofta också tillverkade på ett mer hållbart och miljövänligt sätt, vilket gör att alla vinner på det. När vi köper dyrare varor triggar vi också vårt snålhetstänk, vilket innebär att du är mindre benägen att använda stora mängder dyrt schampo, och därmed blir det en bättre investering i det långa loppet.