Tyvärr uppger många sin dröm om att anlägga en trädgård. Ofta handlar det om bristen på pengar. Men det är faktiskt fullt möjligt att anlägga en fantastisk trädgård, även om man har en ganska stram budget. Vill du gärna anlägga en ny trädgård, men har lite ont om pengar? Här följer några smarta råd som kan hjälpa dig att lyckas.

Gör det du kan själv

Det första och bästa tipset är att göra allt man kan på egen hand. Att anlita en professionell trädgårdsarkitekt kan vara frestande, men det kostar ofta skjortan. Om man har ont om pengar är detta såklart inte en möjlighet. Försök istället att rita upp en plan själv. Det viktigaste är att du har tänkt ut hur själva grunden ska se ut. Haka inte upp dig på för många detaljer.

Försök att plantera så mycket du kan på egen hand. Välj lättplanterade och tåliga växter, buskar och träd.  Att plantera själv är faktiskt inte speciellt svårt. Det kräver såklart en del tid, men genom att göra arbetet själv kommer du spara enormt mycket pengar.

 

Våga även att lära dig nya saker som du inte redan kan något om. Ju mer du gör själv, desto lägre kommer anläggningskostnaden att bli.

Ha tålamod

Låt anläggningen få ta den tid den tar. Försök inte att skynda dig igenom processen. Många tappar tålamodet och väljer att låna pengar eller betala på kredit för att snabbare bli färdiga med sin trädgård. Lån och kreditbetalningar kan vara riskfyllda. Undvik därför att låna pengar eller betala med kreditkort om det är möjligt. Om du inte har råd med en viss del av trädgårdsanläggningen kan du alltid vänta tills du har pengar över igen.

Ha även tålamod när det kommer till växter och plantering. Ibland tar det lite längre tid än planerat. Ibland tar det lång tid för växter att komma igång på riktigt. Ge dem lite tid att få växa till sig och vänja sig vid sin nya miljö.

Utnyttja dina kontakter

Försök att utnyttja alla dina kontakter. Känner du någon bonde i närheten? Då kan du fråga hen om du kan få hämta gödsel på gården. Har du grannar som är trädgårdsintresserade? Prata med dem och hör vad de har att säga. Om du har tur kanske de har några plantor över till dig. Prata med alla som skulle kunna hjälpa dig med ditt trädgårdsprojekt. Det finns alltid någon som skulle kunna hjälpa dig.

Använd forum och inspirationskällor

Kom ihåg att använda dig av olika forum och andra inspirationskällor. Det finns mycket information och inspiration att hämta på nätet. På forum kan du läsa om andras erfarenheter och tips. Det finns mycket nyttig information att hitta där. Om du inte hittar exakt det du söker, kan du alltid ställa en fråga eller starta en egen tråd. Förr eller senare kommer någon att ge dig svaret eller informationen du behöver.

Kika lite i olika trädgårdstidningar för att hämta idéer. Sök på trädgårdsbilder och låt dig inspireras av dem. Det finns så mycket man kan göra för att hitta trädgårdsinspiration.